Световните доставки на смартфони са напът да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на Counterpoint Research, публикуван днес и цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Върху пазара като цяло оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно Apple тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на iPhone остават устойчиви, допълват експертите.

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са еквивалентни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно.

Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6 процента на годишна основа до 1,15 млрд. устройства.

"Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари", посочва Counterpoint Research в доклада си.

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 милиона годишно.

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с "разочароваща" първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите.

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони.

Apple се готви да пусне следващия си водещ модел - iPhone 15 през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, според проучването.

Според Counterpoint Research тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше Samsung.

Начинът, по който потребителите ще отговорят на iPhone 15 и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните й ще определят дали Apple ще изпревари Samsung за цялата година, отбелязва експерт за Си Ен Би Си.