Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съдия в щата Флорида да принуди Туитър да възстанови акаунта му, закрит от компанията през януари с аргумента, че има опасност той да бъде използван за подтикване към насилие, предаде Ройтерс.

Тръмп внесе иск в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида за издаване на предварителна заповед срещу Туитър, твърдейки, че социалната мрежа е била "заставена" да премахне акаунта му от членове на Конгреса.

Туитър и няколко други социални медии наложиха забрана на Тръмп да ползва платформите им, след като на 6 януари тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия.

Това стана след реч на Тръмп, в която той за пореден път заяви, че загубата му на изборите през ноември миналата година се дължи на масирани измами - твърдение, отхвърлено от много съдилища и представители на щатски изборни власти.

Туитър "упражнява колосално, исторически безпрецедентно и дълбоко опасно за откритите демократични дебати равнище на влияние и контрол върху политическия дискурс в тази страна", посочват адвокатите на Тръмп в иска, за който съобщи първо агенция "Блумбърг".

Компания Туитър е отказала да коментира пред Ройтерс иска на бившия президент.

Преди да бъде блокиран, Тръмп имаше над 88 милиона последователи в Туитър и използваше социалната медия като основно средство за комуникация.

В иска си Тръмп изтъква, че Туитър е давал възможност на талибаните редовно да съобщават за военните си победи в различни точки на Афганистан, а е цензурирал един действащ президент, като е поставял към публикациите му предупреждения за "подвеждаща информация" или за нарушаване на правилата на компанията срещу "възхваляването на насилието".

През юли Тръмп заведе дело срещу Туитър Фейсбук и Гугъл, както и срещу шефовете им, за противозаконно заглушаване на изразителите на консервативни позиции.