Въпреки бума на смартфоните в последното десетилетие, огромното разнообразие от модели на пазара и широкия диапазон на цените, търсенето на обикновени мобилни апарати без достъп до интернет и умни функции расте.

Докато загрижените за своята сигурност потребители избягват смартфоните, заради тяхната връзка с интернет, невъзможност за премахване на батерията и почти непрестанното подслушване, то обяснението на бумът на "глупавите" телефони е друго.

Според анализатори, търсенето на телефони с физически бутони се увеличава, тъй като някои потребители просто са уморени от смартфоните, които им отнемат прекалено много лично време.

Скорошни научни проучвания потвърдиха вредата от синята светлина на смартфоните върху зрението, особено при нощна употреба на устройствата. Все повече деца и дори възрастни се пристрастяват към смартфоните, което освен че отнема значителна част от времето им, влияе зле и на здравето - в частност, уврежда очите.

Според излъченият от британския ТВ канал Sky News анализ, ръстът в търсенето на обикновени телефони е 5%, а потребителите искали те да могат "единствено" да се ползват за обаждания и SMS-и.