Китайският производител на смартфони и потребителска електроника Xiaomi има амбициозни планове за пазара в Европа, става ясно от интервю на финансовия директор на компанията Чу Шоу Чжи за Блумбърг, предава technews.bg.

Тази година Xiaomi планира активно да развива пазара на 5G устройства в Китай, но по-интересно е изявлението на мениджъра, че компанията възнамерява да завладее западноевропейския пазар.

Xiaomi вече е постигнала успех в Западна Европа, където е четвъртият по големина доставчик на смартфони и в същото време контролира значителен дял от пазара на носими устройства, заемайки второ място в региона.

Компанията е най-големият доставчик на електрически скутери в Западна Европа, а в редица държави има над 70% от този пазар. Финансовият директор на Xiaomi твърди, че продажбите на е-скутери са се увеличили с 90% в региона през последната година.

На въпрос дали Xiaomi планира да представи 5G смартфони в САЩ, Чу Шоу Джи казва, че американските фенове вероятно ще трябва да изчакат, потвърждавайки по този начин, че приоритетни в стратегията на компанията са Китай и Европа.