Това означава, че феноменът може да се обясни само с помощта на неговата обща теория на относителността и космологичната константа – най-простото теоретично обяснение за ускорението на Вселената.

Екип от космолози от Университета в Портсмут и института „Макс Планк“ за извънземна физика обявиха миналата седмица резултатите от най-точните измервания, направени от момента, в който разширяването на Вселената е започнало да се ускорява. Изследването ще хвърли светлина и върху тъмната енергия – фундаменталната отблъскваща сила, която стои зад това ускорение.

Учените са изследвали периода отпреди 5-6 млрд. години, когато Вселената е била на половината от сегашната си възраст, и са провели измервания с безпрецедентна прецизност. Те са изчислили точното разстояние до над 250 000 галактики. Тази триизмерна карта позволява да се изследва периодът, в който тъмната енергия е придобила доминиращо влияние върху разширяването на Вселената. Откритията потвърждават общата теория на относителността на Айнщайн, която предсказва скоростта, с която се движат галактиките, и скоростта, с която Вселената се разширява.

Откритието, че всичко във Вселената се "разбягва" с все по-висока скорост, бе един от най-значимите научни пробиви на миналия век, припомня Би Би Си, цитирана от "Класа". То се оказа в противоречие с всички дотогавашни представи за Космоса. Допреди това се е смятало, че разширяването на Вселената е по-вероятно да се забавя под влиянието на гравитацията. Оттогава учените продължават да търсят обяснение на този феномен.

Проектът BOSS има за цел да подпомогне точно тези усилия. Засега той е завършен само на една трета и учените ще продължават да картографира триизмерните позиции на галактиките с помощта на 2,5-метровия телескоп „Слоун“ в обсерваторията „Апачи-Пойнт“ в Ню Мексико.

Европейската космическа агенция планира да продължи проекта и в орбита с телескопа „Евклид“, който ще измери точното разположение на 50 млн. галактики на 10 млрд. светлинни години от Земята. С негова помощ учените ще станат свидетели на все по-голямото влияние на тъмната енергия върху разширяването на Вселената от зараждането й до наши дни.