Астронавтът се извини за разпространяване на фалшиви новини. Той твърдеше, че е пораснал с 9 сантиметра по време на тримесечния си престой в Космоса.

Оказва се, че разликата с обичайния му ръст е само 2 см, съобщи Ройтерс, цитирана от bТВ.

Повечето астронавти порасват през продължителните космически мисии, защото гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата в ръста обикновено е най-много един-два сантиметра и след завръщането на Земята тя изчезва.

Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец, сам пусна съобщението за промяната в ръста си в "Туитър", като допълни, че се притеснява дали ще се побере на седалката на капсулата "Союз". Съобщението му направи голямо впечатление и беше разпространено от много медии. Ден по-късно обаче той се извини и разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

"Извинявам се за тази ужасна фалшива новина", написа Канаи, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка. Той добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".