Това изчислиха физици от Харвардския университет, съобщава сайтът Сайънс алърт, цитиран от БТА.

В резултат на това въздействие ще се получи огромен взрив, който ще направи невъзможно съществуването на химичните елементи.

Хигс бозона, наричан още "Божията частица", се явява елементарна частица, предсказана от Стандартния модел. Тя бе регистрирана от Големия адронен колайдер през 2012 година. С помощта на Хигс бозона се обяснява механизмът на спонтанното нарушение на електрослабата симетрия.

Учените оцениха стабилността на вакуума, обезпечавана от "Божията частица", в рамките на квантовата теория на полето. За целта те изчислили интензивността на тунелния ефект, когато елементарните частици заради квантовите ефекти, могат да преодоляват потенциални прегради. И то дори когато притежават недостатъчна енергия. В резултат на подобен процес може да се наруши стабилността на частиците.

Оказало се, че опасността от дестабилизация на Хигс бозона е достатъчно ниска в близка перспектива. Тя може да се случи едва след Епохата на разпада, когато във Вселената престанат да съществуват звезди - 10 на 15 степен - 10 на 39 степен години. В същото време силното изкривяване на време-пространство от черните дупки може да ускори катастрофата. Това се дължи на факта, че поведението на елементарните части в цитираните условия се променя по непредсказуем начин. Така че най-вероятната кончина на Вселената се очаква след 10 на 139-а степен години.

Стивън Хокинг и вселената преди Големия взрив >>