Получената информация може да допринесе да се разкрие загадката, свързана с изчезването ѝ, пише Франс прес.

Големият взрив произвел едно и също количество материя и антиматерия. Впоследствие антиматерията напълно изчезнала, без да е ясно каква е причината за това.

Сега учени от лабораторията Алфа на ЦЕРН в Швейцария направиха още една крачка напред към разкриване на загадката.

На всяка частица материя съответства частица антиматерия със същите свойства, но с противоположен електричен заряд. Материя и антиматерия не могат да съжителстват. Когато влязат в контакт помежду си, те взаимно се унищожават.

Следователно малко след Големия взрив те би трябвало взаимно да се унищожат, но малка разлика между тях позволила на материята да триумфира над антиматерията, слагайки началото на всичко, което съществува във видимата Вселена.

Става въпрос за малка разлика, която учени се опитват да открият от десетилетия. Тъй като е трудно антиматерия да бъде произведена или уловена в капан, учените се затрудняват да изследват свойствата ѝ.

Екипът от лабораторията Алфа успял да произведе атоми антиводород. След това през 2016 г. за пръв път наблюдавал поведението на атом антиматерия, антиводород, под ултравиолетови лъчи. Оттогава изследвал реакцията на около 15 000 от тези атоми, извършвайки спектроскопски анализ с невиждана досега прецизност на антиматерията. Получените данни били сравнени с тези за водорода.

"Едните данни приличат на другите. Дали това не е разочароващо? Не. Изследването на свойствата на антиматерията с подобна прецизност открива нова ера. Тя може би ще ни даде възможност да намерим ключа към откриване на прословутата разлика", заяви Джефри Хангст от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".