Аржентински научен институт секвенира генома на листоноцеса - насекомо, което носи бактерия, отговорна за унищожаването на огромни площи от насажденията от царевица в южноамериканската страна, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс и БТА.

Секвенирането на генома на Dalbulus maidis ще подпомогне бъдещите усилия за борба с листоносеца, се посочва в правителствено съобщение.

Според експерти популацията на насекомото се е увеличила значително през последните месеци основно заради липсата на студове и температури под нулата през миналогодишната зима в южното полукълбо, които биха унищожили листоносците.

Малкото насекомо, което изсмуква сок от растенията, пренася бактерия, която води до заболяване по царевицата. Заразените растения раждат дребни или изобщо липсващи зърна.

От зърнената борса в Росарио, Аржентина, очакват през сезон 2023/2024 местните фермери да съберат 47,5 милиона тона царевица, което е с около една пета по-малко в сравнение с по-ранните прогнози заради пораженията от листоносеца.

Изследването ще ни позволи да разберем биологията и еволюцията на насекомото, а това на свой ред ще помогне да прогнозираме и ограничим бъдещи заболявания по растенията, се посочва в правителственото прессъобщение.