Астронавтът Кристина Кох и други учени за първи път успешно демонстрираха технологията за редактиране на гени CRISPR-Cas9 в космоса. Те я използваха като част от нов метод за увреждане на ДНК и проучване на това как тя се възстановява в микрогравитация.

Експериментът е довел до особено вредно двуверижно разкъсване на ДНК в дрождова клетъчна култура на борда на Международната космическа станция (МКС). Кох е завършила теста малко преди официалното му демонстриране, но констатациите от него не са били налични до миналата седмица.

Новият подход освобождава пътя за други изследвания около възстановяването на ДНК в космоса. С достатъчно работа учените се надяват, че ще могат да възпроизведат генетичните щети от йонизиращото лъчение, както и други ефекти от дългосрочния космически полет и да им противодействат.

Това от своя страна може да помогне на НАСА и други космически агенции да разработят технология, която предпазва астронавтите и прави изследването на дълбокия космос практично. Има и шанс CRISPR да изиграе важна роля в изпращането на хора на Марс, смятат учените.