Змия, която сякаш се прокрадва криволичещо по повърхността на Слънцето, е заснета в ново видео от космическият телескоп Solar Orbiter. Въпреки това "змията", забелязана от орбиталния апарат на Европейската космическа агенция, не е истинска, разкриват астрономите, цитирани от ScienceAlert.

Заснетото е нов за учените слънчев феномен, който може да бъде свързан с масивни изригвания от неспокойно Слънце. "Змията" е по-хладна тръба от плазма в заобикалящата гореща плазма на слънчевата атмосфера. Движенията й се определят от магнитните полета и линии на нашата звезда.

"Виждате плазма, която тече от едната страна към другата, но магнитното поле е наистина усукано. Заради усукана структура на магнитната линия виждате това движение с промени в посоката", обяснява астрономът Дейвид Лонг от University College Лондон във Великобритания.

Слънчевите магнитни полета са сложни и опитът да ги разберем и да научим повече за поведението им изисква мащабни усилия. Но слънчевата атмосфера се състои от плазма, съставена от заредени частици, които лесно се ограничават от магнитни полета. Това е причината учените да разполагат с няколко апарата в орбита около нашата звезда, които я снимат в по-висока резолюция от наземните телескопи.