Учени твърдят, че са идентифицирали най-близката до Земята черна дупка, срещана досега. Откритието е на екип от Държавния университет в Охайо в САЩ. Космическият обект се намира само на 1500 светлинни години от родната ни планета. За незапознатите, една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава в рамките на една година.

Изследователите са решили да кръстят черната дупка Еднорогът заради местоположението ѝ в едноименното съзвездие. Друга причина за названието е, че току-що регистрираното небесно тяло е единствено по рода си, посочват учените в съобщение за пресата.

Любопитно е, че Еднорогът е доста малка черна дупка в сравнение с това, което учените са наблюдавали до този момент. Само с три пъти по-голяма маса от Слънцето, тя съществува в категория, за която доскоро астрономите дори не вярваха, че е физически възможно да има.

Предстои подробна статия по темата да бъде публикувана в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Откриването на черни дупки като Еднорогът е много полезно за изследователите, защото им помага да разберат как звездите се развиват и умират.