Астрономите от БАН съобщават, че именно вечерта между 12 и 13-и август ще бъде пикът на може би най-наблюдавания метеорен поток у нас - Персеидите. Интензитетът ще е 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е в последната си четвърт.

Учените съветват, че ако искаме да наблюдаваме метеоритния поток, то е по-добре да излезем от града, тъй като светлинното замърсяване от него ще пречи на добрите наблюдения.

Вижте как изглеждат Персеидите >> >> >>

Заради топлото време, Персеидите са най-наблюдавания метеорен поток в България.

Метеоритния поток се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл в близост до Слънцето през 1992 година. Тя преминава в близост до нас на всеки 133 години. Именно при преминаването ѝ в близост до нашата звезда, са се отчупили малки частици, които после изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни преминава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите предизвиква красивото явление.

Според астрономите е много трудно да видим 100 метеорита за един час, но при достатъчна отдалеченост от града и късмет, то можем да видим десетки. Облачността обаче може да попречи на наблюденията.

Учените допълват, че за други части на планетата пикът се е падал миналата вечер.