Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предсказва вкуса на бирата | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предсказва вкуса на бирата
Снимка: БТА/АР

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предсказва вкуса на бирата

Изследването може да се разпространи върху други хранителни продукти и потенциално да революционизира начина, по който се произвеждат нови храни, според изследователя Кевин Верстрепен

| Редактор: Калина Петрова 4 1015

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект (ИИ), който да предрича вкуса и качеството на бирата, обяви вчера Фламандският институт по биотехнология, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга. Проучването е публикувано в списание "Нейчър къмюникейшънс" (Nature Communications).

От години сравняването на вкуса на бирата представлява голямо предизвикателство. Оценката често се основава на лично мнение, което я прави по начало субективна. Екип от учени от Центъра за микробиология на Фламандския институт по биотехнология и от Института за изучаване на бирата в Льовен решава да направи процеса по-обективен.

Екипът е прекарал пет години в химически анализ на различни видове бира и описването на концентрациите на различни влияещи на вкуса съединения. След това учените са използвали ИИ да свърже резултатите от химическия анализ с оценката на вкуса. Моделът е успял да предскаже оценката на бирата преди всъщност тя да бъде опитана от хората и да се идентифицират ключовите ѝ аромати.

Резултатите са използвани за допълнително подобряване на вкуса на съществуващите белгийски бири. Вкусовете, идентифицирани от модела на ИИ, като подобряващи качеството, са били добавени към бирата. Изменената напитка е показала значително по-добри резултати на "слепите дегустации".

Изследването може да се разпространи върху други хранителни продукти и потенциално да революционизира начина, по който се произвеждат нови храни, според изследователя Кевин Верстрепен.

"Най-голямата ни цел е да направим по-добра безалкохолна бира. Използвайки модела си, ние вече успяхме да създадем коктейл от естествени вкусове, които имитират вкуса и мириса на алкохол без риск от махмурлук", разказа ученият.

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предсказва вкуса на бирата

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект, който да предсказва вкуса на бирата

Изследването може да се разпространи върху други хранителни продукти и потенциално да революционизира начина, по който се произвеждат нови храни, според изследователя Кевин Верстрепен

| Редактор : Калина Петрова 4 1015 Снимка: БТА/АР

Белгийски учени разработиха изкуствен интелект (ИИ), който да предрича вкуса и качеството на бирата, обяви вчера Фламандският институт по биотехнология, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга. Проучването е публикувано в списание "Нейчър къмюникейшънс" (Nature Communications).

От години сравняването на вкуса на бирата представлява голямо предизвикателство. Оценката често се основава на лично мнение, което я прави по начало субективна. Екип от учени от Центъра за микробиология на Фламандския институт по биотехнология и от Института за изучаване на бирата в Льовен решава да направи процеса по-обективен.

Екипът е прекарал пет години в химически анализ на различни видове бира и описването на концентрациите на различни влияещи на вкуса съединения. След това учените са използвали ИИ да свърже резултатите от химическия анализ с оценката на вкуса. Моделът е успял да предскаже оценката на бирата преди всъщност тя да бъде опитана от хората и да се идентифицират ключовите ѝ аромати.

Резултатите са използвани за допълнително подобряване на вкуса на съществуващите белгийски бири. Вкусовете, идентифицирани от модела на ИИ, като подобряващи качеството, са били добавени към бирата. Изменената напитка е показала значително по-добри резултати на "слепите дегустации".

Изследването може да се разпространи върху други хранителни продукти и потенциално да революционизира начина, по който се произвеждат нови храни, според изследователя Кевин Верстрепен.

"Най-голямата ни цел е да направим по-добра безалкохолна бира. Използвайки модела си, ние вече успяхме да създадем коктейл от естествени вкусове, които имитират вкуса и мириса на алкохол без риск от махмурлук", разказа ученият.