Черната дупка поглъща газ от намираща се наблизо звезда със скорост десет пъти по-голяма, отколкото се е смятало, че е възможно, пише CNET, цитиран от "Фокус".

„Смяташе се, че максималната скорост, с която черна дупка може да поглъща газ и да произвежда светлина е пряко зависима от големината й“, обяснява астрономът Роберто Сориа от Международния център за радиоастрономически изследвания.

Черната дупка Р13, която се намира на около 12 милиона светлинни години от ръба на галактиката NG7793, „изяжда“ еквивалента на 100 милиарда хот-дога всяка минута.

При изсмукването на газа, черната дупка става по-гореща и по-ярка. Сориа посочва, че Р13 е забелязана заради необичайната си яркост - тя е най-малко един милион пъти по-ярка от слънцето. Това я прави своеобразен рекордьор по отношение на количеството погълната материя, съотнесено към собственото й тегло.

„Това са вселенски шампиони по поглъщане на газ, способни да изядат звездата си донор за по-малко от един милион години, което е съвсем кратко време за космическите мащаби“, казва астрономът.