Изследователи от Великобритания, САЩ и Канада успяха да секвенират много по-дълги отрязъци ДНК и така процесът стана по-бърз и евтин, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Работата на устройството MinION на компанията "Оксфорд нанопор" е съвсем различна от първия опит за секвениране на човешки геном, който започна през 1990 г. и продължи 13 години, като в проекта участваха лаборатории от цял свят, а бюджетът им беше три милиарда долара.

"Ако си представим как се пресъздава геном, това е като да се сглобява пъзел. Способността да получаваме дълги секвенси, е като да бъде сглобено голямо парче от пъзела - сложността на процеса намалява", каза един от ръководителите на изследването проф. Ник Ломан от университета на Бирмингам.

Разбирането и интерпретирането на човешкия геном е крайъгълен камък за съвременната медицина. Той дава информация за наследствените генетични рискове, наличните антитела или как са се развили болести, например рак.

Портативното устройство засича промяната в електрическия сигнал при преминаване на молекули ДНК през миниатюрен отвор. Точността на подхода е 99,5 процента.

Цената на секвениране на човешки геном с него е само 1000 долара (3 милиона пъти по-малко от цената на проекта от началото на 90-те).

"Това е крайъгълен камък за геномиката. Дългите разчитания, които са възможни с нанопоровото секвениране ще ни дадат много по-ясна картина на общата структура и организация на генома от преди", каза Мат Луз от университета на Нотингам.