Европейската космическа агенция (ЕКА) изпраща мухъл на Международната космическа станция (МКС). Целта е да се проучи как поведението на едноклетъчния организъм се влияе от микрогравитацията.

Изследването е ръководено от френски учени. То ще даде възможност на ученици на възраст от 10 до 18 години да проведат свой собствен научен експеримент в космоса с помощта на астронавта Томас Песке.

Песке ще заснеме поведението на мухъла в микрогравитация. В същото време 2000 училищни класа ще сравняват резултатите на Земята. Пробите ще бъдат изпратени до станцията на борда на космическия кораб Cygnus NG-16 на компанията Northrop Grumman в сряда.

"Тези едноклетъчни същества вече разбиха догмата, че един организъм не може да учи без мозък", коментира Одри Дюсутур от Изследователския център по познание на животните (CRCA) във Франция, който работи по проекта. "Те могат да учат и запомнят, да предават информация на себеподобните и да намират пътя си през лабиринт, по същия начин като животните, които изглеждат по-сложно устроени", добави тя.