За първи път от повече от 10 години Европейската космическа агенция набира астронавти. Кандидатстването е онлайн и ще се проведе от 31 януари до 28 април, съобщава БНТ. Процесът на подбор ще е дълъг - около година и половина, и за първи път ще бъде създаден резерв от 20 астронавти на космическата агенция.

Новото поколение астронавти ще поеме към далечни хоризонти на човешкото изследване на Космоса.

ЕКА обяви, че търси мъже и жени, които да изпрати на мисии до МКС, до Луната и до Марс. Целта е да се предаде познанието и опита на сегашното поколение от европейски астронавти на следващото. Набират се два типа астронавти - на активна служба и резерв.

"Активните астронавтите ще бъдат наети като постоянни служители на ЕКА и ще се присъединят към сегашната група астронавти на агенцията. Това е отправна точка за участие в дългосрочни мисии, ще имат задачи, които привличат голямо обществено внимание, комплексни и извънредни мисии като полет до Луната. Целта ни е да наемем най-малко четирима и до шестима астронавти на активна служба", каза директорът на Космически изследвания с екипажи и апарати Дейвид Паркър.

Втората група ще са астронавти в резерв - те ще са около 20 души и няма да бъдат незабавно наети на работа от ЕКА. Те ще бъдат използвани за мисии като комерсиални полети, полет до Марс и други.

Специално се търси кандидат с увреждания, като е поискан съвет и от Международния параолимпийски комитет. Той ще участва наравно с останалите във всички научни изследвания.

Документите се подават онлайн - автобиография, мотивационно писмо, копие на паспорта, медицинско удостоверение, попълват се въпросник. Изискванията са много, сред тях са магистърска степен по инженерство, естествени или компютърни науки, медицина, математика или сертификат за пилот - изпитател. Кандидатите трябва да владеят английски плюс втори език.

Изключително важна е силната мотивация, заедно с психическата устойчивост - да запазват спокойствие под напрежение, да са готови на дълги пътувания и продължителни раздели със семейството и близките си.

"Първите им мисии ще са до МКС - това е ядрото на нашата програма - ще участват в дългосрочни мисии на МКС, където ще участват в множество научни изследвания. Но това не е всичко. Работим с нашите международни партньори по бъдещи проекти - един от тях е Гейтуей - до там са предвидени 3 полета на наши астронавти, те ще летят по-далеч от Земята, отколкото някой някога е летял, тъй като Гейтуей ще е отвъд Луната", каза Франк де Вине, директор на Центъра за обучение на астронавти на ЕКА в Кьолн.

Гейтуей ще е космическа станция, която ще бъде изградена в орбитата на Луната. Целта й ще е дългосрочно присъствие и изучаване на земния спътник и използването му като отправна точка за полети до Марс.

Миналия път, когато се набираха европейски астронавти, кандидатите бяха над 8000, от тях бяха избрани едва десетина, а още по-малко стигнаха до мисии в Космоса. От Европейската космическа агенция очакват и този път огромен наплив, но се надяват сред кандидатите да има много повече жени.