Фотографът Радослав Първанов успя да заснеме кометата C/2020 F3 Neowise над Габрово снощи. Кадрите са от 22:44 часа, съобщи той във Фейсбук страницата си.

Снимка: Радослав Първанов Фотография

Кометата и нейната опашка можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око от Северното полукълбо, феномен, който не се е случвал от 20 години насам.

Снимка: Радослав Първанов Фотография

Небесното тяло беше открито на 27 март от инфрачервения телескоп на НАСА Neowise. От 3 юли кометата може да бъде наблюдавана с невъоръжено око по време на преминаването й през перихелия, т.е. най-близката й траектория до Слънцето. Това разстояние е равно на 0,3 астрономически единици, съответстващи на 50 милиона километра. При това приближаване ледът, съдържащ се в кометата, се изпарява под формата на газ и оставя дълга следа, осветявана от Слънцето.

Снимка: Радослав Първанов Фотография

Според астрономите много рядко се наблюдава така добре преминаването на комета. Последният път, когато това се случи, беше преди 20 години, когато се появи небесното тяло "Хейл-Боп" през 1997 година. Тя също можеше да бъде проследена с невъоръжено око, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Neowise може да бъде наблюдавана от всяка точка на Северното полукълбо, дори и от градовете, стига времето да не е облачно. Кометата има ядро от лед, от скали и от органични материали. Тя идва от покрайнините на Слънчевата система, от Кайперови пояс. Кометите от типа на Neowise преминават по големи елиптични орбити около Слънцето, като пълният им цикъл е от порядъка на 4-6 хиляди години.