Китайците се опитали да модифицират гена CCR5. Знае се, че някои хора притежават различен вид на този ген, който ги прави резистентни към ХИВ, съобщават от MIT Technology Review.

Ембрионите, разполагащи с модифицирания CCR5, биха имали имунитет към вируса причиняващ СПИН.

"Рано или късно генно модифицираните хора ще станат факт", твърди авторът на изследването Йонг Фан, който е учен от Медицинския Университет в Гуанджоу.

Според Йонг Фан създаването на модифицирани бебета трябва да е забранено, но само докато технологията не стане перфектна.

Китайска компания може да клонира хора >> >> >>"Ние вярваме, че трябва да продължим разработките, свързани с генетично модифицирани човешки ембриони, като целта ни е създаването на една наистина прецизна технология", споделя Йонг Фан, чийто доклад вече е публикуван и от списание "Nature".

Ембрионите са били унищожени 3 дни след създаването си.

Прилагането на технологията за генно модифициране при хора е обект на доста етични спорове.

Великобритания също ще модифицира човешки ембриони >> >> >>През февруари директорът на националното разузнаване на Съединените щати Джеймс Клапър предложи генното модифициране да бъде включено в списъка на оръжията за масово поразяване.

Според Клапър главната заплаха идва именно от технологията CRISPR/Cas, която е доста ефективна, евтина и лесна за употреба - базовите съставки за нея могат да се закупят онлайн за около 60 долара.

Освен създаването на усъвършенствани биологични оръжия, шефът на американското разузнаване е имал предвид и по-ранна китайска разработка в областта на създаването на генетично модифициран ембрион.

Технологията CRISPR/Cas например може да бъде използвана за създаването на специален вид комари, които да са преносители на модифициран вирус, който "да се промъква" в човешкото ДНК.

Въпреки това, според учените технологията би довела до създаването на "ваксината на бъдещето", която ще се инсталира в човешкия геном и ще премахва възможността за разболяване от Алцхаймер, ХИВ и много други нелечими болести.

Технологията за модифициране на човешки ембриони обаче все още не е достатъчно прецизна, което се потвърждава и от резултатите, получени от изследването на китайските учени - далеч не всички ембриони са разполагали с правилният вариант на гена CCR5.Учените защитават модифицирането на човешкия геном >> >> >>