Космическият телескоп "Хъбъл" на НАСА следи отблизо Голямото червено петно ​​на Юпитер повече от десетилетие. Това е огромна буря, по-голяма от диаметъра на Земята, която се наблюдава на повърхността на планетата повече от 150 години.

Вижте как изглежда Голямото червено петно ​​на Юпитер >> >> >>

Наскоро обаче космическият телескоп е открил, че средната скорост на вятъра на Голямото червено петно​​започва да се увеличава. Между 2009 г. и 2020 г. скоростта на вятъра по границите на бурята се е увеличила с 8%, според Американската космическа агенция, като ветровете по периметъра достигат скорост над 640 километра в час.

"Тъй като нямаме самолет за преследване на бури на Юпитер, не можем непрекъснато да измерваме ветровете на място", коментира Еми Саймън, учен от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА. "Хъбъл" е единственият телескоп, който има такова времево покритие и пространствена разделителна способност, така че да улавя ветровете на Юпитер в такъв детайл", допълва още тя.

Разделителната способност е наистина зашеметяваща. Тя позволява на изследователите да измерват разликите в скоростите на вятъра под 3 километра в час.

Въпреки подробните записи, все още има много неща, които не знаем за Голямото червено петно.

"Трудно е да се установи какво означава увеличаването на скоростта на вятъра, тъй като телескопът не вижда много добре дъното на бурята", посочва Майкъл Уонг от Калифорнийския университет, който ръководи изследването. "Всичко под върховете на облаците е невидимо. Все пак разполагаме с интересни данни, които могат да ни помогнат да разберем какво подхранва това явление и как енергията му се поддържа", заявява той.