Резултатите от изследване на компанията Гугъл, което тества квантовото превъзходство с помощта на процесор, позволяващ да се направят сложни изчисления за малко повече от 3 минути, вместо за 10 хиляди години, са публикувани в сп. "Нейчър", предаде Франс прес.

Информация за изследването по погрешка изтече през септември. Тя за кратко се появи на сайта на НАСА, преди да бъде изтрита. За изследването се споменава и в броя от 21 септември на в. "Файненшъл таймс".

Вижте снимки от квантовия компютър на Google >> >> >>

Учени от компанията поясниха, че създали процесор, който може да направи сложни изчисления за 200 секунди, докато на суперкомпютър от класически вид ще са му нужни 10 хиляди години за целта.

"Това феноменално ускоряване в сравнение с всички познати класически алгоритми е своеобразно тестване на квантовото превъзходство", заявяват учените в "Нейчър".

"Специфичните за тестването изчисления са етап по пътя към създаване на очаквания в света на информатиката универсален квантов компютър", допълват учените.

Сегашните квантови компютри, водеща сила в които отново е Google, са строго специализирани. Създаването на универсален квантов компютър, можещ да се справя с проблеми и задачи от всякакъв тип ще революционизира човешката цивилизация.