Специалисти от Google са разработили алгоритъм, който може да анализира здравното състояние на пациенти и да прогнозира с висока точност кога ще настъпи смъртта им, съобщава Bloomberg.

Новата програма е предсказала смъртта на жена в последен стадий на рак на гърдата. Лекарите оценили вероятността кончината ѝ да настъпи скоро на 9.5%, докато инструментът на Google дал по-страшна прогноза - 19.9%. Пациентката починала след няколко дни, предава факти.бг.

Разработчиците на софтуера са убедени, че той ще облекчи работата на медиците и ще им позволи да поставят по-точни диагнози. В доклада за смъртта на пациентката, публикуван през май, се подчертава медицинският потенциал на невронните мрежи. От Google твърдят, че новата технология може да помогне на лекарите да предсказват не само смъртта на пациента, а и риска от повторно хоспитализиране и продължителността на престоя в болница.

За да състави прогнозата си, алгоритъмът използва съвкупност от данни като етническа принадлежност на пациента, пол, предхождащи диагнози, резултати от лабораторни изследвания и др.

Според Google ключово предимство на новата технология е способността да анализира информация, смятана доскоро за безполезна за машини - например бележки на лекаря или показания от стари диаграми.