Идеята е чрез излъчване на ултразвукови вълни и тяхното отражение в материята да се получи информация какви са хранителните особености на стоката.

Изследването се прави, без да е нужно тя да се разопакова, пише "Монитор".

"По този начин могат да се окачествят месо и кайма, хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти", съобщи доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии” в УХТ в Пловдив.

Методиката с ултразвук разпознава образи за разделяне и идентификация на пластмасови отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело и прясно мляко по масленост.

До момента екипът е идентифицирал кисели млека на база обявената от производителите масленост, както и плодови сокове.

„Отклонението и в двата експеримента беше под 10% от посочената хранителна стойност”, каза доц. Шопов.

Той и колегите му искат да разработят преносим уред, който да бъде поставен на входовете на хранителни магазини.
Така всеки клиент ще може сам да проверява всяка стока още в търговския обект, преди да я купи.

Машинката може да открива дали количеството на вложената в каймата сол е повече от написаното на етикета.

Ултразвуковият уред ще струва под 500 лв. и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират”, категоричен е  доц. Шопов.

Точната му стойност все още не е изчислена, тъй като в момента са подадени документи за европейски и световен патент на устройството.