Индийската автоматична космическа станция "Адитя-L1", след като завърши петата си маневра, навлезе в траектория, която ще я отведе до работната й точка за изследване на Слънцето. Това съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата си в социалната мрежа X (бившия Twitter), предава БТА.

На 18 септември агенцията съобщи, че "Адитя" ("Слънце" на санскрит, бел. ред.) вече е започнала да събира научни данни за Слънцето.

"Сега космическата станция се насочи към точката на Лагранж L1 между Слънцето и Земята. Благодарение на маневрата тя ще навлезе в орбита до тази зададена точка след приблизително 110 дни", се казва в доклада.

Точките на Лагранж са 5 места в космоса между Слънцето и Земята, където гравитационното привличане на двете тела се неутрализира. Те се обозначават като L1, L2, L3, L4 и L5.

Автоматичната станция беше изстреляна на 2 септември. Предвижда се тя да бъде изведена в кръгова орбита в района на точката на Лагранж L1 на разстояние приблизително 1,5 милиона километра от Земята. Там автоматичната станция ще може да остане неподвижна спрямо Земята и Слънцето. В тази точка никога няма слънчеви затъмнения и може безпроблемно да се наблюдава звездата и да се записва нейното излъчване. Освен това там устройството ще се намира далеч от магнитното поле на Земята, за да се избегнат смущения по време на измерванията.

Станцията е оборудвана със седем изследователски системи за отчитане на различни параметри на Слънцето. Устройството ще изучава потока от частици, идващи от звездата, ще измерва магнитното поле, ще изучава слънчевата корона и динамиката на изхвърлянето на коронална маса. Станцията също така ще изучава слънчевите фотосфера и хромосфера и ще измерва колебанията в слънчевата радиация.