Учените може би най-сетне идентифицираха произхода на т. нар. космически сигнал "Уау". Според тях, той идва от подобна на Слънцето звезда.

Става въпрос за прословутия сигнал, уловен от Джери Емън, работещ като доброволец към известния в цял свят проект SETI, посветен на издирването на разумен живот в дълбините на Вселената. Космическото "Уау" е чуто през лятото на 1977 година, докато Джери прави сканиране на пристигащи от извънземното пространство различни радиовълни.

Любопитният 72-секунден запис, за който се смята, че е най-вероятното потенциално съобщение от друг интелигентен разум, никога не е бил повтарян и досега специалистите не знаеха кой е неговият източник.

Но както съобщава списание Astronomy, астрономът аматьор Алберто Кабалеро е проследил сигнала обратно до звезда, която много прилича на нашето Слънце - откритие, което хвърля нова светлина върху изследванията на SETI. Небесното тяло се намира в съзвездието Стрелец.

Звездата, идентифицирана от Кабалеро, е убягвала на учените до този момент, тъй като по-рано астрономите не са разполагали с по-подробна карта на космоса. В района има и други звезди, отбелязват от списанието, така че информацията за произхода на сигнала "Уау" все още не е окончателна.