Двете най-големи планети в Слънчевата система, Юпитер и Сатурн, се сближиха максимално в понеделник в зрелищен небесен спектакъл, предаде Франс прес.

Вижте снимки от явлението >> >> >>

В 18:22 часа по Гринуич двата газови гиганта попаднаха в едно и също полезрение, давайки впечатлението, че се докосват, докато всъщност разстоянието между тях е било 730 милиона километра. Оптическата илюзия се дължи на факта, че Земята, Юпитер и Сатурн се подреждат на една линия.

Явлението ще се повтори чак през 2080 година, но няма да е със същите мащаби.

Най-добри възможности за наблюдение на астрономическия феномен са били в зоните, близки до Екватора, докато в Западна Европа и в голяма част от Африка, погледите е трябвало да бъдат насочени в югозападна посока.

В Индия, стотици фенове на астрономията си дадоха среща в Индустриалния и технологичен музей "Бирла" в Калкута. Тук те можеха да наблюдават космическия танц през телескоп.

Това странно сближаване на небесните тела се състоя в деня на зимното слънцестоене за Северното полукълбо. Феноменът по "сливането" на планетите стартира преди няколко месеца, докато в понеделник той не достигна до максималната си изява.

Юпитер обикаля около Слънцето за 12 години, а Сатурн - за 29. И на приблизително всеки 20 години , двете планети сякаш се доближават на небосклона, гледани от Земята. Тогава те приличат на двойна планета. Въпреки това оптичното им сливане е толкова рядко, че за последен път е станало през 1623 година.

Според астрономите именно това явление обяснява Витлеемската звезда, която е била наблюдавана преди около 2000 години.