Става дума за двойката KIC 9832227, която учените започнали да изследват през 2013 г. и все още не са напълно сигурни дали става дума за пулсар или две тела, предава сайтът Science Magazine, цитиран от ClubZ.

Скоро обаче установили, че става дума за две звезди, чиято орбитална скорост ставала все по-бърза, което предполага, че се приближават една към друга. Всъщност те вече споделят атмосфера, както е демонстрирано на илюстрацията.

Това не е невиждано явление - Э1309 Scorpii, друга подобна двойка, имала същото поведение, преди да избухне неочаквано през 2008 г. 2 години изследвания посочват, че ускореното въртене води до експлозия като "червена нова". И за KIC 9832227 това ще стане след около 5 години.

Този път учените обаче ще наблюдават двойката много по-внимателно, с надеждата да разберат точно как работи сливането на звездите и избухването на червена нова.

Така освен всичко друго ще могат да определят момента на експлозия много по-точно и да ни предупредят - KIC 9832227 е на скромните 1800 светлинни години, което означава, че събитието ще е видимо с просто око и дори през деня.