Boeing планира да изстреля своя космически кораб CST-100 Starliner на 30 юли към Международната космическа станция. Това ще е втория тестови полет на апарата, който ще полети на борда на ракетата Atlas V. Тя е дело на съюза между Boeing и  Lockheed Martin, наречен United Launch Alliance. Двигателите на първата степен обаче са руските РД-180.

Вижте как изглежда CST-100 Starliner >> >> >>

Boeing проведе последния си тестов полет през декември 2019 г., но тогава космическият кораб не стигна до станцията, както беше планирано поради поредица от технически проблеми.

Последваха допълнителни закъснения, когато Boeing се опита да отговори на изискванията на НАСА. Закъснения имаше и заради липсата на свободен слот за скачане с МКС.

Boeing се конкурираше със SpaceX в създаването на американски космически кораб, който да извършва мисии до МКС и в ниска орбита. Компанията на Илон Мъск представи своя пилотиран Dragon. Апаратът завърши успешно тестовите си полети и полетя с хора за пръв път към МКС преди повече от година.

Предполага се, че след приключването на изпитанията Boeing ще сключи договор за 6 полета до Международната космическа станция (МКС) за транспортиране на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.