Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след раждането на Слънчевата система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те навеждат на мисълта, че нужните за поява на живот условия са възникнали много рано на Марс.

За да има вода в течно състояние на планета, е нужна твърда повърхност.

"Получените резултати разкриват, че на Марс може да е имало океани и форми на живот преди появата им на Земята", заяви един от авторите на изследването Мартин Бицаро от Датския природонаучен музей в Копенхаген.

Вижте как е изглеждал Марс преди и сега >> >> >>

Марсианският метеорит NWA 7034, открит в Сахара и кръстен Блек бюти, позволил на учените да изследват ранното детство на Марс. От малка проба от метеорита били извлечени седем зърна от циркон и анализирани от учените. Те датирали кристализацията на минерала.

"Заключихме, че кристализацията на повърхността на Марс е била много бърза - 20 милиона години след формирането на Слънчевата система преди 4,56 милиарда години Червената планета имала твърда кора, която позволява потенциалната поява на океани и форми на живот. Резултатите от изследването ни оборват сегашните модели, според които втвърдяването на марсианската повърхност отнело до 100 милиона години. Новите данни разширяват периода от време, през който може да е имало живот на Марс", отбеляза ученият. 

Това са най-древните известни марсиански циркони. Те са с около 100 милиона години по-древни от най-старите циркони на Земята, датиращи отпреди 4,37 милиарда години.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".