Космическата компания "Върджин галактик холдингс Инк" на милиардера Ричард Брансън съобщи, че е получила одобрението на американския авиационен регулатор да транспортира хора в Космоса след успешния тестови полет миналия месец, предаде Ройтерс.

"Върджин галактик" извърши първия си пилотиран космически полет от новия си център в Ню Мексико през месец май. Корабът й "СпейсШип Ту" с капацитет шестима пътници бе приземен успешно от двама пилоти.

Изпитанието беше насрочено първоначално за 13 февруари, но беше отложено. Тогава компанията съобщи, че е необходимо допълнително време за технически проверки.

Самолетът-носител, към който беше прикрепен космическият кораб, излетя от космодрума "Америка". След като се изкачи до определената височина от 16 км, "Юнити" с двама пилоти на борда се разкачи и се издигна до 89 км - над границата на космоса (80,45 км), използвайки собствени двигатели. В края на полета "Юнити" плавно се спусна и кацна на пистата на космодрума.

"Върджин галактик" съобщи, че совалката "Юнити" е ускорила до три маха - три пъти колкото скоростта на звука.

През декември 2020 г. подобен тест завърши неуспешно. Космическият кораб, проектиран за суборбитални полети, се отдели от носителя и стартира двигателя си, но той се изключи след секунда. След това направи плъзгащ се полет надолу и кацна безопасно.

Снимка: Virgin Galactic

"Юнити" е проектиран да започва полета на височина 16 км, като се отделя от носителя и след това да лети повече от два часа. Апаратът има капацитет за шестима пътници, които ще могат да видят Земята от височина 100 км, като са в безтегловност няколко минути.

Космически кораби от серията "Спейсшип 2" са разработени за редовни туристически суборбитални полети.

Генералният директор на "Върджин галактик" Майкъл Колдлейзър каза, че са необходими поне още две изпитания. Следващото ще е с четирима специалисти в кабината. Планиран е и полет, който ще отведе Ричард Брансън до границата на космоса.

Одобрението на Федералната авиационна администрация (ФАА) идва във важен момент за Брансън, който се конкурира в космическия транспорт с компанията "Блу ориджин" на основателя на "Амазон" Джеф Безос.