Американската фармацевтична и биотехнологична компания Moderna е решила да прехвърли своя успешен метод за създаване на иРНК ваксини и в борбата срещу грипа. Препаратът вече е инжектиран в човешки доброволец, съобщиха оттам.

Според съобщението, става въпрос за много ранни тестове на новата технология, чиято цел е да се разберат по-добре аспектите, свързани с "безопасността, реактогенността и имуногенността на лечението". mRNA-1010, както е наречена ваксината, е създадена така, че да бъде ефективна срещу четирите най-често срещани щамове на сезонния грипен вирус - A H1N1, H3N2, грип B Yamagata и грип B Victoria.

Според Световната здравна организация, тези щамове причиняват между 3 и 5 милиона тежки случая на грип всяка година, което води до 650 000 смъртни случая годишно. Само в САЩ приблизително 8% от населението се разболява от грип всяка зима. Компанията се надява тази ваксина да се окаже по-силна от досегашните, при които ефективността варира между 40 и 60% при конвенционалните грипни ваксини.

Новият препарат е генериран с помощта на същите геномни техники, които компанията е използвала, за да разработи ваксината срещу Covid-19 през 2020 година. Методът работи, като експлоатира собствените клетки на човешкото тяло, за да възпроизведе фрагменти от вирусната ДНК. Така се предизвиква имунен отговор.

Тъй като този метод не изисква инжектирането на целия вирус (или отслабен, или мъртъв), а по-скоро само част от неговия генетичен код, иРНК ваксините могат да се прилагат за голям брой смъртоносни съвременни заболявания, включително малария, туберкулоза, дори рак, отбелязват още от Moderna.