На астероида няма течна вода, но тя е в изобилие под формата на мокра глина, разкриха данните, събрани от сондата ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer), която го следва от миналата седмица.

"Има доказателства, че на Бену в миналото е имало течна вода. Това е страхотна новина. Това е изненада", каза Ейми Саймън от НАСА.

ОСИРИС-РЕКС откри следи от съдържащите се във водата водород и кислород в скалистата повърхност на астероида. Средата на него е малко по-неравна от очакванията - със стотици 10-метрови скали, а не само една-две. Има и една 50-метрова скала, която прилича на два свързани конуса.

Вижте как изглежда Бену >> >> >>

Специалистите мислят, че Бену е останка от началото на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, когато са се образували планетите. Данте Лорета от университета на Аризона каза, че изглежда Бену е отломка от по-голям астероид, на който вероятно е имало вода.

Когато ОСИРИС-РЕКС застане на орбита над Бену през януари, което няма да е лесно, защото гравитацията му е 100 000 пъти по-малка от земната, астероидът ще стане най-малкият обект, обикалян от космически апарат. Специалистите ще го изследват една година за подходящо място и през 2020 г. апаратът ще се доближи до повърхността, за да събере роботизираната ръка прашинки от нея. Те ще бъдат върнати на Земята през 2023 г.

Диаметърът на астероида Бену е около 500 м. Той редовно пресича земната орбита и ще се доближи опасно до Земята след 150 години.