Европейската космическа агенция (ЕКА) излезе с предупреждение за нарастващата опасност, която представляват космическите отпадъци, предаде ДПА.

"Космическите отломки се превръщат в основен проблем, много по-сериозен, отколкото преди няколко години, когато трябваше да бъдат направени само няколко маневри, за да бъдат избягнати", заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер на онлайн откриването на Европейската конференция за космическите отпадъци.

По думите на Ашбахер е станало обичайно да се налага спътниците да бъдат направлявани, за да се избегнат потенциални сблъсъци с космически боклук.

Генералният директор на ЕКА напомня, че много услуги на Земята - от прогнозата за времето до комуникациите и навигацията, зависят от тези сателити, и отправи призив към страните-членки на организацията да инвестират повече, за да направят пространството по-безопасно.

Космическите отпадъци се определят като изкуствени обекти в космоса, които нямат никакво предназначение. Според изчисленията на ЕКА в космоса има близо 129 милиона подобни обекта, повечето от които са с големина между 1 милиметър и 1 сантиметър. Въпросните обекти варират от счупени сателити до фрагменти от космически кораби.

"Изправени сме пред напълно нови предизвикателства, защото в наши дни само за месец се изстрелват стотици сателити. Това е много повече, отколкото преди изстрелвахме за цяла година", отбеляза Томас Шилдкнехт от Астрономическия институт към университета на Берн, Швейцария.

Целта е да се остави място в космоса за бъдещите поколения, каза на свой ред Ролф Денсинг, директор на мисиите на ЕКА.

Според международните разпоредби сателитите в близост до Земята трябва да бъдат премахвани от космическото пространство не по-късно от 25 години след края на мисиите им.

Денсинг предлага международната общност да преразгледа този период от време.