НАСА ще изпрати в края на седмицата робот-геолог на Марс, който да изследва планетата по-дълбоко от досегашните мисии, съобщи Асошиейтед прес.

Изстрелването на космическия апарат "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е насрочено за събота от базата "Ванденбърг" в Калифорния, в 7,05 ч. местно време (11,05 ч. по Гринуич, 14,05 ч. българско време).

Сондата "ИнСайт" е стационарен спускаем апарат. Това ще е първата мисия, посветена на изследването на вътрешността на Марс в дълбочина. Освен това апаратът ще направи и измервания на трусовете на планетата, ще проследи въртенето й спрямо оста, за да бъде разбран какъв е размерът и съставът на ядрото й.

"ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години - каза главният изследовател на мисията Брус Бенърт. - Тя ще ни помогне да научим как се образуват скалистите космически обекти като Земята и Луната, дори планети в други слънчеви системи".

Сондата е оборудвана с много чувствителни инструменти, включително и сеизмометър, за които е необходим стационарен апарат, от който те внимателно да бъдат инсталирани на повърхността на Марс и под нея. Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните и как са се образували скалистите планети преди 4,5 милиарда години.

Марс е по-малък и геоложки по-малко активен от Земята, където тектониката и други процеси са замъглили оригиналния състав. В резултат Марс е запазил "пръстовите отпечатъци" на ранната еволюция, обясни Брус Бенърт.

В мисията участват с различни инструменти Франция и Германия.

Два спътника колкото куфарчета ще бъдат прикрепени към космическия апарат "ИнСайт". Те ще се отделят след изстрелването и ще следват апарата шест месеца по пътя му към Марс. Когато достигнат до Червената планета, няма да спрат, а ще я задминат. Целта е да бъдат изпробвани като потенциална комуникационна връзка с "ИнСайт" за спускането му на Марс на 26 ноември.

Тези два спътника от серията "КюбСат" са наречени УОЛ.И и ИВА на анимационните герои, защото се задвижват на принципа, използван в пожарогасителите за изхвърляне на пяната. Във филма от 2008 г. УОЛ.И се движи в космоса с пожарогасител.

Когато стигне до Марс, "ИнСайт" ще се спусне на планетата с парашут, подпомаган от двигателите със същата система като апарата "Феникс" през 2008 г. Въздушни възглавници като на роувърите "Спирит" и "Опортюнити" няма да бъдат използвани. Спускането и кацането би трябвало да продължат седем минути.

След като се спусне на Марс, космическият апарат ще пробие дупка с дълбочина 5 м с цилиндрична сонда. Сеизмометърът ще бъде преместен от него директно на повърхността с механична ръка.

Космическият апарат "ИнСАйт" тежи 694 кг. Той прилича на предшествениците си "Феникс" и "Викинг". Всички те са стационарни спускаеми апарати с три крака.

Научните цели на "ИнСайт" напомнят на програмата "Аполо", отбелязва БТА. В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, по време на тези мисии бяха направени измервания на дълбочина 2,5 м на Луната, така че учените да могат да преценят как се движи топлината. Сеизмометрите, инсталирани от 12-те астронавти, още стоят на лунната повърхност.

Предишните марсиански мисии изследваха повърхностни скали и минерали или такива близо до повърхността, както и марсианската атмосфера и магнитно поле.

За място на спускане на "ИнСайт" е избрана равнината Елизиум - плосък екваториален регион, но с няколко големи скали, които биха могли да създадат проблеми.

Учените от мисията се надяват апаратът да работи две земни години, които са равни на една марсианска.