Мисията MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) на НАСА засне две ултравиолетови изображения на Марс, направени в различни точки по орбитата на нашата съседна планета около Слънцето.

Като гледат планетата в ултравиолетови дължини на вълните, учените могат да получат представа за марсианската атмосфера и да видят характеристиките на повърхността по забележителни начини.

Вижте най-любопитните кадри на Марс от орбита >> >> >>

Инструментът IUVS на MAVEN измерва дължини на вълните между 110 и 340 нанометра, извън видимия спектър. Данните са анализирани и модифицирани, за да могат да се видят от човешко око. В случая учените са оцветили различните данни с червено, зелено и синьо. Кадрите помагат на учените да разберат, как Марс губи атмосферата си в космоса.

В тази цветова схема атмосферният озон изглежда лилав, докато облаците и мъглата изглеждат бели или сини. Повърхността може да изглежда кафява или зелена в зависимост от това как изображенията са оптимизирани за увеличаване на контраста и показване на детайли.

Първото изображение е направено през юли 2022 г. по време на летния сезон на южното полукълбо. Сондата открива, че водните пари се издигат на изключително голяма височина.

Второто изображение е на северното полукълбо на Марс и е направено през януари 2023 г., след като Марс е преминал най-отдалечената от Слънцето точка в своята орбита. Бързо променящите се сезони в северния полярен регион причиняват изобилие от бели облаци.

През последните години учените научиха, че облаците и мъглите са често срещан феномен в рехавата атмосфера на Червената планета.