Американската космическа агенция НАСА се справя най-успешно с проучването на Марс - единствено тя има роувъри на повърхността на Червената планета и освен това разполага с най-много сателити в орбита около нея. Един от апаратите е Mars Reconnaissance Orbiter, който обикаля около 4-тата планета в Слънчевата система от 2006 година насам.

Mars Reconnaissance Orbiter разполага с множество научни инструменти като камери, спектрометри и радар, който е използван за анализа на формите на повърхността, стратиграфията, минералите и леда на Марс.

Ежедневните наблюдения на сателита са дали множество ценна информация на учените - относно климата на Марс, прашните бури и т.н. От НАСА използват снимките и за разузнаване на бъдещи места, на които да кацнат следващите мисии на американците.

Но освен ценна информация, снимките на Марс от орбита разкриват и красивия пустинен пейзаж на една планета, която напомня на нашата. От НАСА обичат да публикуват вълнуващите си кадри, като от агенцията редовно осигуряват щедри порции от снимки на Марс.

Вижте новата порция на кадри на Червената планета от орбита >> >> >>