Сондата на НАСА "Осирис Рекс" се доближи на от едва 680 метра над повърхността на астероида Бену. Така апаратът на НАСА ще започне важната си мисия по картографирането и заснемането на малкия астероид в изключително висока резолюция. По-късно информацията ще се използва за събиране на проби и връщането им на Земята.

Вижте как изглежда астероидът Бену >> >> >>

"Осирис Рекс" стартира през 2016 г. с цел изучаване и събиране на проби от астероид близо до Земята. Сондата достигна до Бену в началото на декември 2018 г. и оттогава постепенно започна да намалява височината на своята орбита около астероида.

Бену е най-малкият обект, около който кръжи апарат, създаден от човечеството. Дължината на астероида е едва 500 метра.

Орбитирането около нещо толкова малко е много трудно, тъй като астероидът почти няма гравитационно поле. Всъщност, гравитацията му е 100 000 пъти по-малка от земната. Заради това сондата е снабдена с мощна камера, а изображенията от нея се използват за калибриране на орбитата.

НАСА се интересува от Бену, защото астероидът съдържа следи от древната Слънчева система и може да помогне за отговарянето на въпроса как е възникнал живота на Земята. Освен това в средата на 22 век има шанс от 0.037% Бену да се сблъска със Земята.

Най-голямата новина досега около Бену е, че на него има вода.

Тя не е в течна форма, но е в изобилие под формата на мокра глина, разкриха данните, събрани от сондата.

"Има доказателства, че на Бену в миналото е имало течна вода. Това е страхотна новина. Това е изненада", каза Ейми Саймън от НАСА.

Апаратът откри следи от съдържащите се във водата водород и кислород в скалистата повърхност на астероида. Средата на него е малко по-неравна от очакванията - със стотици 10-метрови скали, а не само една-две. Има и една 50-метрова скала, която прилича на два свързани конуса.

Специалистите ще го изследват една година за подходящо място и през 2020 г. апаратът ще се доближи до повърхността, за да събере с роботизираната си ръка прашинки от нея. Те ще бъдат върнати на Земята през 2023 г.