Персеидите са един от най-ярките годишни метеорни потоци, видими в нощното небе на Земята. По време на пика си в нота между 12 и 3 август те достигат до 50-100 "падащи звезди" на час. От НАСА обаче споделят, че тази година за наблюдението на звездното шоу има една пречка - Луната.

"За съжаление, тазгодишният пик на Персеидите предоставя една от най-лошите възможни обстоятелства за наблюдателите", каза астрономът на НАСА Бил Кук.

"Повечето от нас в Северна Америка обикновено биха виждали 50 или 60 метеора на час", каза той, "но тази година, по време на нормалния пик, пълната Луна ще намали това до 10-20 на час в най-добрия случай."

Луната е много по-ярка от всичко останало на нощното небе и ще закрие всички, освен най-ярките "падащи звезди". Що се отнася до небето над България, то времето ще бъде сравнително ясно. Изгревът на Луната на 12 август е малко след 21:00 часа, като тя ще бъде в пълната си фаза.

Със затихването на пълнолунието Персеидите ще започнат да намаляват на 21-22 август и ще изчезнат напълно до 1 септември. Те са остатъците от кометата Суифт-Тътъл, тромава "снежна топка", съставена от лед, скали и прах , който обикаля нашето Слънце на всеки 133 години. Самата комета е била видима за последно през 1992 г. и няма да мине по пътя ни отново до 2125 г.