Учени от университета на Цюрих, Швейцария, научиха дрон да лети бързо и автономно в непозната местност, съобщава сайтът на учебното заведение.

Изследователите предлагат нов начин за управление на безпилотни летателни апарати, използвайки бордови данни и изчисления. Този подход е много подходящ за спешни случаи, както и за осигуряване на безопасността на строителни обекти.

В тестовете специалистите са успели да обучат автономен квадрокоптер да лети на непознати места - сгради, руини, гори, пещери, поддържайки скорост 40 километра в час, без да се сблъска с препятствия. Всичко това е осъществено единствено с помощта на бордовите камери и изчисления.

Невронната мрежа на дрона е обучена за полет чрез наблюдението на своеобразен "симулатор" - т.е. компютърно генериран дрон. Алгоритъмът е разполагал с цялата информация за състоянието на дрона и данните от неговите сензори. Благодарение на изчислителните си способности безпилотният летателен апарат всеки път е определял оптималната траектория.

Обучението на невронната мрежа чрез информация от "симулатора" е основно предимство пред съществуващите системи, които първо създават карта на околната среда, използвайки сензорни данни, а след това поставят траектория върху нея. Това отнема доста време и прави високоскоростния полет невъзможен.

Системата вече е тествана в реални условия, в които дронът е прелетял през непознат терен със скорост 40 километра в час, без да се удари.