Американски учени откриха с помощта на радар под ледената покривка на Гренландия огромен метеоритен кратер с размерите на Париж, предават Франс прес и ДПА.

Небесното тяло се е сблъскало със Земята преди 12 хиляди години. Това е първият кратер от подобен тип, открит в Гренландия и въобще под ледена покривка. Той фигурира сред 25-те най-големи подобни образувания на нашата планета.

Кратерът с широчина 31 километра се намира под ледника Хиавата.

Според учените много е вероятно отломките от сблъсъка на метеорита, изхвърлени в атмосферата, да са повлияли на климата и да са разтопили голямо количество лед. Това е предизвикало постъпване на големи количества студена вода в протока Нарес, разделящ Гренландия и Канада. Този процес е повлиял на морските течения в целия регион.

Железният метеорит, образувал кратера, е бил с размери най-малко 1 километър. Астрофизиците коментира, че подобен сблъсък явно не е успял да унищожи зараждащата се по това време човешка цивилизация, а това може би значи, че заплахата от астероиди е надценена. Учените смятат, че на дъното на кратера може да има интересни останки от космическото тяло.