Пътуването по море не винаги е лесно, а както знаем от случая с "Вера Су" - корабокрушенията не са нещо от миналото. Поради тази причина, най-трудното пътешествие за орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" не бе към Космоса. Апаратът, който ще замени "Хъбъл" е преминал 9 300 по море, за да достигне до крайната си дестинация.

Вижте как изглежда орбиталният телескоп "Джеймс Уеб" >> >> >>

Орбиталният телескоп е изпратен от Калифорния на 26 септември, като в крайна сметка преминава през Панамския канал, за да стигне до Порт де Париакабо - разположен на река Куру във Френска Гвиана, на североизточното крайбрежие на Южна Америка. Именно от космодрума във Френска Гвиана ще бъде изстрелян "Джеймс Уеб".

За да достигне телескопът безопасно до своята крайна дестинация, от НАСА са създали специален контейнер. Той тежи 76 000 килограма, има височина от 5,5 метра, ширина от 4,6 метра и дължина от 33,5 метра.

Инженерите на НАСА внимателно са тествали как най -добре да предпазят контейнера от обилни валежи и други фактори на околната среда. Те са проектирали контейнера не просто да издържа на екстремни условия, а да е максимално чист от вътре. В него средата е безпрахова, защото е много важно огледалата на телескопа да бъдат чисти.

"Джеймс Уеб" ще бъде изстрелян на 18 декември 2021 г. Тогава апаратът ще се превърне в най-големия и скъп космически телескоп. Мисията му е да изследва екзопланети и да научи повече за произхода на Вселената. Апаратът е дело основно на НАСА, но в мисията партнират още Европейска космическа агенция и Канадската космическа агенция.