Реновирането на кирпичена къща в Гватемала разкри набор от забележителни стенописи на маите, които вероятно представляват забравени танци, характерни за края на културата им, малко след падането им под колониалната власт на испанците.

Снимка: cambridge.org

Днес популацията на маите се изчислява на между 6 и 8 милиона души. Повечето от тях живеят в Гватемала, но много от обичаите им, фолклора им и културата им е останала загубена. Влиянието им върху съвременната политика също е незначително.

Типичните произведения на изкуството, след падането на цивилизацията на маите, изобразяват християнски предмети и служат за асимилирането и контролирането на населението от Испания.

Снимка: cambridge.org

Откриването на традиционни произведения на изкуството в местния стил от 15 век показва, че културата на маите може да е претърпяла слабо възраждане, когато испанската власт е намаляла.

Художественото произведение е открито за първи път в кирпичена къща, след като собственикът ѝ предприел ремонт. Той се е свързал с международен екип от изследователи, които да извършат анализи и да предприемат реставрационни дейности.

Радиовъглеродните датировки на използваните стени и пигменти предполагат предполагат, че стенописите са направени между 1524 и 1821 г. Точното определяне на датата обаче е трудно, тъй като стенописът е пребоядисан няколко пъти.