Службата за опазване на дивата природата на САЩ съобщи, че е клонирала чернокрак пор. Това е първото животно от застрашен вид в Северна Америка, което преминава през такава процедура.

Елизабет Ан, родена на 10 декември, е създадена от замразените клетки на Уила. Втората е живяла преди повече от 30 години. Екип на американската компания за клониране на животни ViaGen Pets & Equine е създал ембриони и ги е имплантирал в сурогатно животно от същия вид.

Учените се надяват, че процедурата по репликиране може да е решението за запазване на застрашените животни по цял свят. Чернокракият пор е единственият местен вид пор в Северна Америка. Смятало се е, че той е изчезнал, докато животновъд от Уайоминг не е намерил малка група от тези животни през 1981 година. Оттогава те са част от програма за отглеждане в плен.

Елизабет Ан ще остане в плен за последващи проучвания. Ако се чифтосва обаче, тя би могла да увеличи генетичното разнообразие на вида и да увеличи шансовете на популацията за възстановяване. Още клонинги се планира да бъдат създадени и през следващите месеци като част от проекта.