Двамата астронавти на НАСА ще останат по-дълго на Международната космическа станция (МКС), тъй като инженерите отстраняват проблеми по новата космическа капсула на "Боинг", които се появиха по време на пътуването дотам, съобщи АП.

В петък НАСА все още не бе определила дата на завръщане, докато не приключат тестовете на Земята и не се докаже, че астронавтите са в безопасност, добавя БТА.

"Не бързаме да се връщаме у дома", каза ръководителят на програмата за комерсиални екипажи на НАСА Стив Стич.

Ветераните пилоти-изпитатели на НАСА Бъч Уилмор и Суни Уилямс излетяха на борда на кораба "Старлайнър" на "Боинг" за МКС на 5 юни. Това беше първото изстрелване на астронавти за "Боинг" след години на закъснения и неуспехи.

Очакваше се тестовият полет да продължи около една седмица - достатъчно време, за да могат Уилмор и Уилямс да проверят капсулата, докато тя се намира на станцията. Но проблеми със задвижващата система, която се използва за маневриране на космическия кораб, накараха НАСА и "Боинг" да отлагат полета до дома няколко пъти, докато анализират засечките.

Излизането в открития космос тази седмица беше отменено, след като от скафандъра на астронавта изтече вода. Проблемът не беше разрешен и планираната за следващата седмица космическа разходка също беше отложена.

Когато "Старлайнър" се доближаваше до космическата станция ден след изстрелването, повреди на двигателите в последния момент почти провалиха скачването. Пет от 28-те двигатели на капсулата излязоха от строя по време на скачването, като се наложи всички двигатели, с изключение на един, да бъдат рестартирани.

Още при извеждането на "Старлайнър" в орбита имаше малък теч на хелий, а по време на полета се появиха още няколко изтичания. Хелият се използва за повишаване на налягането в горивото за двигателите. От "Боинг" заявиха тази седмица, че двата проблема няма да затруднят обратния полет.

Първоначално НАСА заяви, че "Старлайнър" може да остане прикачен към космическата станция до 45 дни поради ограниченията на батериите. Но тестовете по време на полета показаха, че този лимит може да бъде удължен, каза Стич.

Длъжностните лица заявиха, че няма да определят дата на завръщане, докато извършват наземни тестове на двигателите на капсулата в пустинята на Ню Мексико, които се очаква да продължат няколко седмици. Те искат да възпроизведат ситуацията, възникнала по време на скачването.

"Искам много ясно да заявя, че Бъч и Суни не са блокирани в космоса", каза Стич, като добави, че "Старлайнър" е проектиран за мисия с продължителност до 210 дни.

Стич заяви, че астронавтите могат да се върнат на Земята със "Старлайнър" в случай на извънредна ситуация в космическата станция.