Популярната програма за търсене на извънземн SETI@home ще спре работа на 31 март тази година. Организаторите ѝ от Университета на Калифорния в Бъркли казват, че за сега няма нужда от нея, съобщава CNET.

SETI@home започна работа през 1999 г. Тя позволява на всеки човек с компютър и интернет връзка да инсталират приложението, за да споделят част от ресурсите на устройството си за изчисляване на данни от радиотелескопи. Така се улеснява и ускорява обработката на информацията в търсене на сигнали от извънземни.

Сега обаче SETI@home вече не е нужна. Във форума на инициативата пише, че вече "практически сме анализирали всичката информация, от която имаме нужда". Натрупаните данни са много и е трудно тя да продължава да се обработва. Следващата стъпка пред учените е да довършат анализа на обработените резултати и да напишат научна публикация по темата.

Все пак форумът и сайтът на SETI@home ще продължат да работят. Обмислят се и варианти приложението да се промени и да се даде възможност на други астрономи да използват ресурсите, за да обработват свои анализи в космологията.