Противоречиво научно изследване провокира дебат за опитите върху животни, предаде АФП. Учени са правили опити с маймуни, умишлено разделени от децата си.

Според резултатите от изследването майките на новородени, които са разделени от малките си, се успокояват от прегръщане на плюшени играчки. Маргарет Ливингстън, невролог и автор на статия за майчината любов, стана обект на критики, след като проучването й беше публикувано в сп. "Протоколи на Американската национална академия на науките", предава БТА.

Споделянето на статията "Елементи на майчината любов" в социалните мрежи провокира 250 учени да подпишат общо писмо до списанието за оттеглянето на материала. Асоциации, защитаващи правата на животните, се обявиха срещу опитите на Ливингстън, които се основават на разделяне на новородените примати от майките им.

Изследването е с резултати, които едновременно са очаквани и с ниска стойност за науката. То е причинило стрес и ненужни мъки на животните.

"Трябва да спрем да използваме, да публикуваме и да промотираме жестоки методи, които причиняват екстремно страдание", написа Катрин Хобитър, специалист по приматите в шотландския университет "Сейнт Андрюс"

Маргарет Ливингстън, автор на противоречивото изследване за поведението на маймуните, и университетът "Харвард" защитиха научното проучване. Тези наблюдения могат да помогнат на учените да разберат майчинската привързаност при хората и да помогнат на жените след спонтанен аборт и мъртво раждане, се казва в изявление на факултета по медицина на "Харвард". Ливингстън каза, че опитите с животни спасяват животи.

Критиците обаче отговарят, че разделянето на майки от новородените им деца и утешаването с плюшени играчки не води до научен напредък. Според някои учени случаят е представителен за по-големия проблем - спорни изследвания продължават да бъдат публикувани в престижни научни издания.

През септември американският Сенат гласува за прекратяване на задължителните тестове върху животни на експериментални лекарства преди опитите върху хора. Според Лиса Енгъл-Джоунс, специалист по приматите, работеща за организацията ПЕТА (Хора за етично отношение към животинте), опитите върху животни са "кокошка със златни яйца" за индустрията. Така се публикуват максимално количество научни статии, казва Емили Трънъл, невролог към ПЕТА.

По-голямата част от учените не споделят позицията за тотално спиране на опитите с животни. Позицията на научната общност е за по-умерена практика в тестовете.