Продължителното пушене на марихуана води до постоянни изменения в генетичен код. Промените са наследствени и се предават на следващото поколение. Това установява скорошно проучване, публикувано в списанието Molecular Chemistry.

Учените са изследвали 1000 възрастни за период от 20 години. Те са вземали кръвни проби на различни интервали от време. Екипът наблюдава промени в техния епигеном, които са химични съединения, които контролират генната експресия. В следствие на това се добавят маркери за метилиране към ДНК.

"Интересното е, че ние постоянно идентифицирахме един маркер, който преди това е бил свързван с употребата на тютюн, което предполага потенциална споделена епигенетична регулация между употребата на тютюн и марихуана", каза Лифанг Хоу, лекар и епидемиолог в Северозападния университет, каза за ScienceAlert.

Учените не знаят до какво точно водят измененията в ДНК-то на участниците в изследването и как тези промени влияят на техните деца.

Въпреки че проучването не се задълбочава в това дали марихуаната причинява рак или други медицински заболявания, предишни изследвания свързват продължителното пушене с биполярно разстройство и шизофрения.