Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че Европа ще загуби повече от въведените срещу Роскосмос санкции. По думите му, след приключването на "специалната операция" в Украйна Русия вече ще диктува условията на бъдещото сътрудничество в космоса.

"Когато прахът се уталожи, наложилите санкциите, ще бъдат принудени да преговарят с Роскосмос, но по наши условия", заявява Рогозин. Шефът на руската космическа агенция допълва, че предимство ще се дава на страните, заели "разумна" или поне неутрална позиция.

Въпреки заявленията на Рогозин, управляваната от него космическа агенция е в най-тежките си години. Още преди санкциите Роскосмос не бе постигнал напредък с новия си космически кораб "Федерация" и дори не бе стартирал конструирането на своя свръх-тежка ракета. По този начин мечтите на Русия да изпрати сама хора на Луната се отлагат с минимум 10 години. Роскосмос изостава и в направата на ракети за многократна употреба.

Само два месеца преди войната в Украйна руският журналист Дмитрий Попов публикува язвително и изненадващо прозрачно разследване на руската космическа агенция Роскосмос в гравитиращия до властта вестник "Московский Комсомолец".

Журналистът изкарва наяве някои нелицеприятни подробности за Роскосмос, свързани с пропуснати срокове, опасно оборудване и серия от неизправности, както и корупция и присвояване.

За пример е посочен фактът, че центърът на "Хруничев" се е съгласил да произведе 10 ракетни ускорителя за ракетата "Ангара А5" преди пет години. Първите пет доставки са направени едва тази година, а останалите пет още не са готови.

Проблемно е създаването не само на нови технологии, но и поддържането на най-масово използваните такива.

Роскосмос се бори да произведе ракетите "Союз" и космическия кораб "Прогрес", основни превозни средства на космическата програма. Освен това някои химикали, необходими за космически пътувания, не могат да бъдат създадени в Русия. Те трябва да бъдат доставени от Германия, но тези международни доставки са засегнати от санкции срещу Руската федерация и, както пише Попов, биха могли да спрат "с едно натискане на клавиш".

Изводът на статията е, че руската космическа програма се разпада, защото е изпълнена с корупция и липса на обучени и надеждни служители. Голяма част от парите, изразходвани за заплати, отиват за високопоставени бюрократи, на които се плаща еквивалента на стотици хиляди долари годишно.

Новите санкции срещу Роскосмос със сигурност ще накарат агенцията да потърси спасение в партньорство с космическата програма на Китай.

Друга надежда за Роскосмос е все по-дълбокото обвързване с военните в страната, като космическата програма спокойно може да обслужва мисиите на аерокосмическите сили на Русия без чужди технологии и помощ отвън.