"Истинската цел на Илон Мъск не е Марс, а умовете на хората", заяви шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Според него най-богатият човек на планетата е създал ракетата Falcon 9, за да изстреля своето съзвездие от спътници Starlink. По този начин той ще предостави достъп до интернет на цялата планета.

"Хората ползват интернет, за да се информират. Сега Мъск ще контролира достъпа до информацията. Той искаше да стане президент на САЩ, но не може, защото е роден в ЮАР. Реално обаче Мъск може да получи власт над цялата планета", твърди Рогозин.

"И завладяването на Марс и всички останали словесни глупости са част от пропагандата за този велик "хомо сапиенс 2.0", за нашия нов месия", каза Рогозин по адрес на Илон Мъск.

Преди седмица Мъск се превърна в най-големия собственик на акции в Twitter, като според слуховете той се стреми да придобие 100% от социалната мрежа.

Шефът на Роскосмос от години е във вражда с шефа на SpaceX и отказва да признае постиженията му.

Според Рогозин американците нямат свои ракети и космически кораби.

"Те ще летят на метлите си", заяви преди месец Рогозин по повод налагането на санкции над руската космическа индустрия.

В последните години обаче SpaceX изпревари Русия по брой изстрелвания и вече осъществи няколко пилотирани мисии в космоса.

За разлика от Русия, SpaceX е на финала на създаването на нова свръхтежка ракета, която ще може да достигне до Марс със 100 човека.

Преди половин година Рогозин покани Мъск на чай у дома си. "Ще говорим за Вселената, за извънземни и за това как можем да спасим нашия дом Земята", заяви тогава шефът на Роскосмос.

Мъск написа в Twitter "Чудесно! Какъв е любимия ви чай?". Мнозина обаче припомниха в коментарите, че отравянето с чай е любим метод на руските тайни служби. Смята се, че Александър Литвиненко е бил убит с чай, "подсладен" с радиоактивния елемент полоний.